Wat is radioamateurisme?

Wat is radioamateurisme? Een amateur is een liefhebber. Hetzij van zenden en ontvangen, hetzij van techniek, hetzij van babbelen, hetzij van dit alles samen. Meestal is een radioamateur aangesloten bij een club zoals bijvoorbeeld LARA. Je wordt pas radioamateur als je een vergunning bezit, en deze vergunning krijg je enkel wanneer je voor het examen radioamateur slaagt (klik hier voor meer info).

Hieronder volgt een greep uit waarmee een radioamateur zich zoal kan bezighouden : 

> Binnenlandse contacten leggen

De meeste radioamateurs kopen als startuitrusting een portabele zender aan een relatief goedkope prijs, samen met een antenne. Hiermee kunnen ze hun eerste zenuwachtige woordjes de lucht insturen, en zo contacten trachten te leggen met andere radioamateurs. Vaak is het vermogen van deze zenders niet echt groot, en blijven hun mogelijkheden beperkt tot binnenlandse contacten. Voordeel : ze zijn ‘portabel’, en dus overal mee te nemen.

> Buitenlandse contacten leggen

Wanneer men zich een iets betere uitrusting heeft aangeschaft, kan men met het ‘echte’ werk beginnen : buitenlandse contacten. Radioamateurs over de hele wereld communiceren met elkaar, en wanneer men nog eens een heerlijk ver contact heeft gelegd, kan men elkaar een QSL-kaartje sturen, dit is een kaartje ter bevestiging dat er een contact is gelegd. Op een velddag probeert elke deelnemende club van radioamateurs in 24 uur zoveel en zo ver mogelijke contacten te leggen.

> Amateurtelevisie

Een cameraatje, een speciale zender en antenne is alles wat men nodig heeft om televisie te maken zodat het voor iedere amateur met ATV-ontvanger mogelijk wordt om jouw kanaal te ontvangen! Zo is het mogelijk te kijken naar een amateur uit bijvoorbeeld Antwerpen die ons even snel uitlegt hoe men een antenne nu het best in elkaar steekt…

> Packetradio

Met een packetmodem, of een eenvoudige zender verbonden aan de geluidskaart van je PC, kan je data verzenden via je zender. Zo kan je bijvoorbeeld de locatie- en tijdsgegevens van een overvliegende sateliet op jouw PC-scherm krijgen, of het internet opgaan via je zender.

U heeft het reeds door, oneindig veel mogelijkheden. En dan hebben we nog niet gesproken van Slow Scan TV, de vele activiteiten, het zelfbouwen, … Net omdat het radioamateurisme zo een ruime hobbie is, is het zo aantrekelijk voor velen. Of men nu zelf wil zenders ineen wil prutsen, of gewoon een babbeltje wil slaan met een Bora-Boraan, het is allemaal mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: