De Whaddon MK7 of PARASET.

“De Paraset was een van de eerste succesvolle geminiaturiseerde radiotoestellen voor de Britse Special Operations Executive die tijdens de Tweede Wereldoorlog spionage en andere activiteiten achter de Duitse linies uitvoerde.

De set, bekend als de Whaddon Mark VII, werd gebruikt voor clandestiene radiocommunicatie, voornamelijk in Noorwegen en Europa, ontwikkeld in de Royal Signals Special Communications Unit-workshops in Little Horwood en de workshops van Whaddon Hall, Buckinghamshire in de vroege stadia van de Tweede Wereldoorlog. . De apparatuur staat bekend als de “Paraset” omdat deze per parachute is gedropt voor veldagenten. “

“Bron: Paraset Wikipedia “

De foto hierboven toont het toestel dat ik aan de hand van informatie op het internet heb na gebouwd en dit met zoveel mogelijk componenten uit de tijd van toen (1941). De Paraset werd reeds meermaals door een groot aantal radioamateurs gebouwd, dat is ook de reden waarom er zoveel informatie beschikbaar is.

Oorspronkelijk werden die toestellen ondergebracht in een blikken kast, maar ook, en dat is minder gekend, in een reiskoffer of houten kist.

Bij deze zender-ontvanger maakt men gebruik van 3 radiobuizen, namelijk 2x 6SK7 en een 6V6. Dat zijn Amerikaanse metalen buizen. De zender is kristal gestuurd en werkt alleen in CW mode.

Het HF vermogen dat de eindbuis 6V6 kan leveren schommelt tussen de 5 en 7 watt, afhankelijk van de toestand van de eindbuis en van de gebruikte anodespanning.

Zie schema hieronder:

“Bron: PAØSOM 2017

Als antenne en vermogen afstemming wordt er gebruik gemaakt van twee lampjes op lage spanning (bv fietslampjes) één staat in de omgeving van de tankspoel om bij het afstemmen op max lichtsterkte te laten branden. Dit gebeurd met de TANK TUNING. Bij max lichtsterkte is dat het max vermogen dat kan getuned worden. Het tweede lampje staat in de omgeving van de antennespoel (deel uitmakend van de TANKSPOEL) via de AEREL TUNING kan de antenne met max. uitstraling worden bereik.

Wie het wil nabouwen moet maar op één punt aandacht schenken, dat is namelijk de variabele condensator van 100 pf in de eindtrap van de zender. Deze condensator heeft op de twee plaat gedeelten de spanning van 360 volt staan. Dus ook op de as van de condensator. Meestal wordt er wel een geïsoleerde afstemknop gebruikt maar toch… op het internet is er kleine aanpassing te vinden die dat kan voorkomen. Als ik de schakeling terug vind zal ik ze hier bij plaatsen want 360 volt is niet prettig. Het tweede punt van aandacht is de uitgang voor de koptelefoon, deze heeft alleen een scheiding door middel van een koppelcondensator tegenover de 360 volt. Er kan een kleine uitgangstransfo worden ingebouwd om dat te vermijden , zeker als er een spanning van 360 volt staat op uw hoofd. Toen deze transceiver ontwikkeld werd heeft men niet zou nauw gekeken wat de gevolgen konden zijn, het was immers oorlog (1941).

Dit is maar een kleine samenvatting over het historisch apparaat, er is veel meer te vinden op het internet.

Wilfried

ON4BTW

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: