Weetjes

Weetjes Weetjes ivm het amateurisme

Internet heeft de befaamde Callbook gedood.

De uitgever van de Radio Amateur Callbook heeft beslist om de publicatie ervan stop te zetten. De editie “op papier”, formaat telefoonboek, was reeds in 1997 stopgezet en dit ten voordele van de CD-ROM versie. Na de wintereditie 2003 (verschijnt November 2002) gaat ook deze versie verdwijnen. Bob Hughes, de uitgever verklaarde dat “sinds de toegang tot verschillende databases via Internet mogelijk is, de lage verkoop van de callbook niet meer rendabel is “. De callbook verscheen voor het eerst in 1920.

OPLEIDING. De eerste minister van de Salomon eilanden heeft op 25 oktober I. I. een ceremonie bijgewoond die georganiseerd was ter gelegenheid van het slagen van 21 studenten in het radioamateurexamen. Uit de handen van een Australische official mochten de leerlingen enkele transceivers ontvangen, deze waren een geschenk van radioamateurs van over de ganse aardbol. School-radioclubs worden verzocht om een verbinding te maken met deze anders dan andere school, en dit op 28,190 MHz waar ze regelmatig QRV zijn.

TOURS. Het bestuur van de REF heeft tijdens haar 60e samenkomst op 5 Oktober I.I. het te volgen innemen te San Marino, namelijk voor wat het behoud of de afschaffing van het CW examen voor radioamateurs betreft (voor de toegang tot decameterbanden). De opiniepeiling over CW die de REE organiseerde gaf volgend resultaat, de 2057 geldige stemmen waren volgens het bestuur van de REE en de aanwezige aangehechte verenigingen (UFT, CDXC, AMSAT, GRAC, RCNEG, ANTA) voldoende om rekening mee te houden.

Vraag 1: Ben je voor of tegen het behoud van de CW proef voor het bekomen van een vergunning die het gebruik van een radioamateurstation op de banden lager dan 30 MHz toestaat.

VOOR het behoud van het CW examen: 913 (of 44%) TEGEN het behoud van het CW examen: 1144 (of 56%)

Vraag 2: De eventuele afschaffing van het CW examen kan de vervanging inhouden door een andere proef die de technische competentie en de kennis van het bedienen van een radiostation inhouden. Ben je voor of tegen?

VOOR deze vervangende proef: 990 (soit 48%) TEGEN deze vervangende proef: 1067 (soit 52%)

Na debatteren nam het bestuur van de REF en aanwezige aangehechte verenigingen volgende resolutie aan standpunt vastgesteld dat haar delegatie zal volgende resolutie aannemen:

De Franse delegatie heeft volgend mandaat:
In het geval dat de meerderheid van de regio 1 van de IARU zou stemmen voor het behoud van het examen, werd aan de Franse delegatie gevraagd om ieder voorstel te steunen (of aan te hechten) om de snelheid van 12 woorden te behouden voor het seinen van de tekens en het vergroten van de spaties tot een snelheid van 5 woorden/min (volgens de aanbeveling van de UFT). Deze beslissing werd aangenomen met 20 stemmen voor en 3 onthoudingen.

LONDEN. De Radiocommunications Agency (RA) kondigde aan dat de goedkeuring van de aanvragen tot uitbreiding van de zendvergunning van de Britse radioamateurs voor het verkeer in de 5MHz band werden stopgezet, en dit omwille van het groot aantal aanvragen. De Britse administratie vreest een verzadiging van het verkeer op de vijf toegestane frequenties die in het kader van dit experiment werden toegestaan. In dit kader werd beslist om vanaf 31 Oktober 2002 geen vergunngsuitbreidingen meer te verlenen. Ondertussen zal het experiment verder gezet worden, volgens de autoriteiten, en zal het afleveren van de nodige vergunningen volgend jaar verder gezet worden in functie van de verkregen resultaten. TRAFIC. Het eerste eDX100 diplome, afgeleverd op basis van elektronische QSL kaarten, werd op 25 September afgeleverd aan Dov Gavish, 4Z4DX. Dit diploma is het equivalent van de DXCC van de ARRL, maar dat men verkrijgt na bewijs geleverd te hebben dat men van minstens 100 verschillende landen een elektronische QSL kaart ontving via het systeem van eQSL.cchet “elektronisch” bureau.

AFGHANISTAN. Nick Peckett, G4KUX, die momenteel in Afghanistan verblijft, heeft in een schrijven gericht aan de RSGB bevestigd dat hij het allereerste contact op 50 MHz heeft gemaakt vanuit dit land. Op 24 September contacteerde Nick, YA4F, op 6m het station YF100 in Indonesië. Hij hoopt dit experiment te kunnen herhalen zodat meerdere radioamateurs de kans krijgen dit zeldzaam land te werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: